Acasă » Fără categorie » Proiectul mama, „Simte Arta” a câştigat premiul „Porţi deschise” la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi 2013

Proiectul mama, „Simte Arta” a câştigat premiul „Porţi deschise” la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi 2013

Comentarii recente

Reclame

Bucureşti, 16.12.2013.

inmanare premiu 2013 dan patzelt

În cei trei ani de când derulează proiectul “Simte Arta”, Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU) ajutat peste 2500 de persoane cu deficienţe locomotorii, de vedere, pshice, de auz, să descopere valoarea culturală a expoziţiilor şi colecţiilor a 7 muzee renumite din România.

Prin intermediul vizitelor şi atelierelor organizate, aceste persoane au devenit conştiente de oportunităţile şi facilităţile pe care le au, astfel că cei mai mulţi dintre ei continuă să viziteze muzeele incluse în cadrul proiectului şi aşteaptă cu nerăbdare să viziteze şi altele.

În aceşti ani, Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană s-a bucurat de sprijinul financiar al AFCN, Catalin Măruţă, B23T Arhitectura şi al Fundaţiei Orange.

Simte Arta a început în anul 2011 cu un parteneriat între ADU şi Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, materializat în proiectul “Simte Arta – Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în muzeele din Bucureşti”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Anul următor, a fost atras în proiect şi Muzeul Ţăranului Român, iar anul acesta am inclus în proiect 6 muzee, de aici numele „Simte arta în 6 muzee“.

“Anul acesta am extins proiectul la nivel naţional, oferind persoanelor cu dizabilităţi din mai multe oraşe oportunităţti de cunoaştere până nu demult inaccesibile lor. Recunoaşterea primită cu prilejul Galei Persoanelor cu Dizabilităţi 2013 (premiul „Porţi deschise”) ne onorează şi ne întăreşte convingerea că Simte Arta poate aduce, pe termen lung, o schimbare reală în vieţile acestor oameni” a spus Dan Patzelt – Preşedinte al Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană

Anul acesta, în urma câştigării programului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet“, Fundaţia Orange a finanţat proiectul „Simte arta în 6 muzee” cu 229.020 RON, ceea ce a facut posibil ca peste 1900 de persoane cu deficienţe de: vedere, auz, locomotorii, psihice, să beneficieze de experienţe cultural-educative inedite pentru ei. Astfel, au fost organizate peste 100 de vizite la muzee, peste 90 de ateliere pentru copii şi adulţi, pe teme precum pictura pe sticla, pictura pe apa, parfumuri, instrumente muzicale, montare şi demontare de arme, restaurare de documente, vestimentaţie, modelaj, legende şi mituri despre oraşe medievale

Toate aceste proiecte au beneficiat constant de spijinul şi implicarea voluntarilor Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană, care au dedicat peste 200 de ore activităţilor în folosul beneficiarilor proiectului, persoanele cu disabilităţi.

Muzeele partenere în proiectul « Simte Arta » din acest an sunt: Muzeul de Artă Timişoara, Muzeul „Casa Mureşenilor“ din Braşov, Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

În cadrul proiectului au fost realizate până în acest moment 18 transpuneri tactile pentru nevăzători. După bustul lui Andrei Mureşanu, după bustul lui Iacob Mureşianu, după bustul Sevastiei Mureşianu, o machetă a muzeului cu expoziţiile acestuia, un basorelief a unei fotografii cu Redacţia Gazetei Transilvania şi un basorelief a unei fotografii cu poetul Ştefan Baciu, reproduceri din răşină după lucrarea “Himera pământului“ de Dimitrie Paciurea, după lucrarea “Scaun” de Constantin Brancuşi, după lucrarea  “Gâscanul” de  V.V. Falti , un colaj după lucrarea  “La mare” de   N. Grigorescu, o  machetă după lucrarea  „Atelierul artistului “ de Theodor Aman,  transpuneri după lucrările “Cocoşii” ,“Enescu”, “Peisaj din Caransebeş” , “Cina in Familie “, “Autoportret” şi “Arlechinul” si o macheta dupa “Peisaj de pe Bega” toate de Corneliu Baba.

Pe lângă transpuneri s-au realizat şi cataloage în Braille şi a fost instalat covorul tactil pentru persoane nevăzătoare la Muzeul de Artă din Timişoara având o lungime de 170 metri.

Au fost achiziţionate 3 aparate cu rol de ghiduri audio pentru Muzeul “Casa Mureşenilor” din Braşov. Acestea sunt încărcate cu conţinut, funcţionează şi sunt folosite în cadrul vizitelor şi atelierelor dar şi de vizitatorii individuali. Şi au fost realizate piste audio pentru ghidaj pentru muzeul din Timişoara.

“Toţi participanţii au început să vină cu drag la muzeele din cadrul proiectului deoarece au simţit că sunt întâmpinaţi cu căldură, sunt priviţi şi primiţi ca orice alt vizitator, fără priviri dezaprobatoare sau admonestări.” – Melania Vanghele, Autism România
“Copiii sunt mai curioşi, îşi doresc să vadă şi alte muzee, au un alt orizont de aşteptare; toţi elevii au fost impresionaţi de ceea ce au văzut.” – Nora Negreanu, Şcoala pentru deficienţi de vedere.

„Simte arta în 6 muzee” a fost prezent în această toamnă şi la Festivalul Enescu cu o transpunere în altorelief a portretului lui George Enescu realizat de Corneliu Baba. Elementele din tabloul original au fost adaptate pentru a facilita perceperea de către persoanele nevăzătoare fiind redate cu ajutorul volumelor şi al diferitelor texturi (textil pentru îmbrăcămintea maestrului, lemn pentru vioară, metal pentru corzi etc).

Tot în 2013, a apărut ca o continuare fireasca “Simte Arta la Drum” care îşi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere din 5 oraşe din România (Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Târgu Frumos şi Timişoara) la educaţia culturală prin transpuneri tactile după 4 tablouri româneşti reprezentative, proiect finanţat de AFCN şi de Fundaţia Orange.

dan patzelt premiu 2013

Despre Fundaţia Orange
Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative şi a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra şi de a pune în practică valorile brandului Orange.
Ţintele principale vizate de către Fundaţia Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.

Despre Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană este o organizaţie non-guvernamentală din România fondată în 2009, a cărei misiune este să găsească soluţii la unele probleme ale comunităţii pentru o dezvoltare durabilă a acesteia.

Contact:
Florentina Stroe – Manager de proiect “Simte Arta”, tel: 0723.823.315, florentina(punct)stroe(la)procivic(punct)
Runa Zaharia-Irimescu – PR manager, voluntar ADU – runa(punct)zaharia(la)procivic(punct)ro
Dan Patzelt – Preşedinte ADU, Tel: 0722.594.485, dan(punct)patzelt(la)procivic(punct)ro
http://simtearta.wordpress.com/
https://simteartaladrum.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: