Acasă » Fără categorie » Descriere unei transpuneri tactile

Descriere unei transpuneri tactile

Comentarii recente

Reclame

O reproducere sau transpunere tactilă a unei opere de artă îşi poate atinge scopul numai cu ajutorul unei descrieri care să o însoţească. Rolul ei este de a ajuta la identificarea corectă a celor percepute tactil şi de a facilita înţelegerea lor. 

cluj - 1002

De aceea, catalogul care conţine cele patru reproduceri tactile după tablourile din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României cuprinde şi textele care să ghideze percepţia şi să ofere câteva informaţii suplimentare. Aceste texte, scrise într-un limbaj accesibil copiilor şi persoanelor fără cunoştinţe de specialitate în domeniul artei, descriu reproducerea într-un mod logic şi organizat, legând percepţiile tactile de ceea ce reprezintă ele în lucrare, şi făcând în acelaşi timp referire şi la tabloul original. De asemenea, ele oferă de câte ori este posibil şi câteva informaţii mai generale – despre pictori, despre tehnică sau despre subiectul tabloului respectiv – care pot lărgi aria de înţelegere a lucrării. Sunt explicate totodată şi elemente care ţin de tehnica perspectivei liniare, dar şi diferenţele dintre original şi transpunere şi motivele pentru care acestea există.

Mai pe scurt, textele sunt menite să înlesnească percepţia şi să ofere câteva puncte de reper importante pentru înţelegerea lucrărilor; ele păstrează un ton obiectiv – fără adică să încerce să influenţeze părerea cititorilor – dar îi încurajează să-şi formeze o părere proprie despre fiecare lucrare în parte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: